Siirry sisältöön
Pippa Laukan vinkit suunympärysihottuman eli PODin hoidossa

Pippa Laukan vinkit suunympärysihottuman eli PODin hoidossa

Johtava lääkäri, urheilulääkäri ja Olet mitä syöt -ohjelmaformaatista tuttu Pippa Laukka löysi ratkaisun oman suunympärysihottuman eli perioraalidermatiitin (POD) hoitoon. 

 

Olen aina ollut laiska hoitamaan ihoani, ja minulle ihonhoidossa on ollut tärkeintä nopeus, helppous ja edullisuus. Nyt on löytynyt tuotteet, jotka ovat kuin luotu juuri minun ihoani varten.

Asenteeni ihonhoitotuotteisiin on ollut aina epäluuloinen siten, että uskon mieluummin tutkittuun tietoon kuin kosmetiikkapurnukoiden uskomattoman kuuloisiin lupauksiin. Mitä enemmän on ikää tullut, sitä hanakammin tunnun olevan kohderyhmää erilaisten ryppyvoiteiden ja pigmenttiläiskiä korjaavien tuotteiden suhteen. Itse asiassa viimeksi eilen minulle kaupiteltiin kosmetiikkaosaston läpi kävellessäni suunympärysvoidetta ilman että olisin pyytänyt konsultaatiota. Tähän on näköjään tultu ja luulenpa, että kohderyhmämarkkinoinnin suhteen vauhti kiihtyy mitä enemmän ikää tulee!

Harmi vain, että en ole enää satunnaisbrändien suhteen potentiaalinen ostajakandidaatti, olen nimittäin poistunut markkinoilta samaan tapaan kuin parinsa löytänyt Tinderistä. Toista vuotta sitten kohtasin nimittäin täydellisen matchin, kun tutustuin Taiga Cosmeticsin tuotteisiin.

 Pippa Laukka ihonhoito

Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti POD

Kohtaamisellemme oli myös syy, nimittäin ikävä riesa nimeltä POD eli perioraalidermatiitti. Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti on yleinen kasvojen alueen ihotauti, joka kuuluu samaan tautiperheeseen kuin ruusufinni. Näpyt ovat kiinteitä, kovia, syvälle ihoon uppoavia ja todella sitkeitä sekä hitaita paranemaan. Kokemuksesta tiedän, että yksi näppy voi viedä useamman viikon ennen kuin se paranee. Kaikenlainen ihon puristelu ja näpelöinti pahentaa näppyä, joten kärsivällisyys on välillä todella koetuksella. Useimmiten näppylät ilmestyvät suun ympärille, mutta niitä voi olla myös nenänpielissä, silmänurkissa tai silmäluomilla. Nyt kun olen PODin kanssa elellyt muutaman vuoden, olen oppinut sitä hoitamaan oikein ja myös tunnistamaan tekijät, jotka pahentavat sitä.

Minulla perioraalidermatiitin laukaisi kasvomaskin jatkuva käyttö, eikä minulla ole ollut PODia koskaan aiemmin. Vaikka PODin perussyytä ei useimmiten tiedetä, monilla sen laukaisee lämpötilan vaihtelut, auringon UV-säteily, saunominen, mausteiset ruuat, ihon mekaaninen hankaus, stressi tai ärsyttävien ihonhoitotuotteiden tai kosmetiikan käyttö. Omalla kohdallani PODin puhkeamista edelsi tiukka TV-tuotantoputki ja jatkuva meikkituotteiden hölvääminen, mitä olen myös epäillyt yhdeksi syyksi miksi POD ärhäköityi kasvoilleni.

Omalla kohdallani PODin selättämisessä on ollut tärkeintä löytää oikeat ihonhoitotuotteet sekä toisaalta on ollut supertärkeää karsia käytöstä pois ihoa ja PODia ärsyttävät tuotteet ja tavat. PODia yleensä pahentaa monet arjen pikkujutut, kuten käsiin nojailu ja se, ettei vaihda tyynyliinaa riittävän usein tai pese kasvoja hikitreenin jälkeen vaan antaa meikin, hien ja lian jäädä asustelemaan iholle iltasuihkuun saakka. Myös kasvomaskin käyttö on ollut itselle aivan myrkkyä PODin kannalta, niin tärkeää kuin pöpöiltä suojautuminen onkin. Onneksi pandemia-aika on mahdollistanut etätyöskentelyä ja olen tätä etenkin pahenemisvaiheissa hyödyntänyt ihosairauteni vuoksi. POD kun ei ole vain esteettinen ongelma vaan voi olla hyvin ikävä, kutiseva ja kirvelevä krooninen ja toistuva iho-ongelma.

PODiin auttaa terveelliset elämäntavat, kuten kunnon lepo ja yöunet. Tämän lisäksi olen kiinnittänyt huomiota oikeanlaiseen ravitsemukseen, erityisesti tulisten ja mausteisten ruokien välttelyyn. Kun PODin tai minkä tahansa kroonisen ja näkyvällä alueella olevan iho-ongelman kanssa elelee, on valmis kokeilemaan kaikki konstit vaivan taltuttamiseksi. Niinpä itsekin olin valmis kokeilemaan kaikenlaisia keinoja, että saisin näppylöinnin rauhoittumaan kasvoistani. Ongelma usein onkin juuri siinä, että iho-ongelmissa kasvoja helposti ”ylihoidetaan” ja siitä iho vasta villiintyy ja reagoi päinvastaisesti kuin mitä toivoisin.

Tärkeintä PODin hoidossa olisi löytää omat ihonhoidon luottotuotteet. Samalla olisi tärkeä ymmärtää mistä POD rauhoittuu ja mihin iho reagoi päinvastaisesti, joka näkyy kovien POD-näppylöiden puskemisena iholle. Oman PODini kohdalla olin valmis luopumaan skeptisestä asenteesta ihonhoitotuotteisiin ja kokeilin lukuisia eri ihonhoitotuotteita PODin taltuttamiseksi. Lopulta onneksi törmäsin sattumien kautta Taiga Cosmeticsin tuotteisiin, jolloin päätin luopua kaikista muista kosmetiikkamerkeistä ja aloittaa ihoni ja PODin hoidon niin sanotusti puhtaalta pöydältä (vai pitäisikö sanoa tässä tapauksessa naamalta).

 

PODin parantanut ihonhoitorutiinini

Aloin puhdistaa kasvoni Taigan Cleansing Milk Sensitive puhdistusemulsiolla. Sen jälkeen suihkauttelin kasvoilleni kosteuttavan ja seuraavien tuotteiden imeytymistä tehostavan Beauty Essence Sensitive hoitoveden, joka on nimenomaan tarkoitettu herkälle iholle. Ihonhoidon on viimeistellyt Chaga Night Cream Sensitive pakurivoide, joka on sopinut iholleni ihan täydellisesti. Se kosteuttaa ja rauhoittaa ihoani täyteläisesti sillä välin kuin minä vetelen sikeitä. Tämän lisäksi PODin selättämisessä on auttanut kertaviikkoinen syväpuhdistava ihorutiinini, missä Taigan mineraalipitoinen Clay Mask All Skin Types savinaamio poistaa iholta epäpuhtauksia ja talia.

Loppujen lopuksi ihonhoitorutiinini ovat nykyisin kuten aina aiemminkin, tehokkaita ja vaivattomia. Ainoa ero entiseen on se, että nyt on löytynyt tuotteet, jotka todella auttavat PODiin ja ovat kuin luotu juuri minun ihoani varten.

Ihonhoitotuotteet PODin hoitoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODin hoitoon sopivat ihonhoitotuotteet.

 

Teksti: Pippa Laukka

Kuvat: Mitja Kortepuro & Taiga Cosmetics

Vanhemmat kirjoitukset
Uudemmat kirjoitukset

Jätä kommentti

Lisätty ostoskoriin